Novosti

Galaktička evolucija

Galaksije su ogromni sustavi planeta, zvijezda , plina , prašine i tamne materije koje na okupu drži gravitacija. Znanstvenici procjenjuju da postoji oko 170 milijardi galaksija u vidljivom dijelu svemira, u rasponu veličina od nekoliko desetaka milijuna zvijezda do sto trilijuna zvijezda Oblik i sastav galaksije je pod stalnim utjecajem utjecajem interakcija sa susjednim galaksijama i dramatičnih galaktičkih sudara koji se relativno često odvijaju . Naša galaksija, Mliječni put, se nalazi na putanji na kojoj će se u konačnici sudariti sa susjednom galaksijom Andromedom .

Koristeći snažna superračunala, znanstvenici su u mogućnosti virtualno vratiti vrijeme i simulirati nastanak i rast galaksija iz vremena neposredno nakon Velikog praska. Znanstvenici vjeruju da su galaksije vjerojatno počele život kao rotirajući oblaci zvijezda i prašine koji putuju kroz prostor. rotirajući se, takvi oblaci se mimoilaze i sudaraju, oni postaju isprepletena spirala većeg sustava . 

Zahvaljujući novoj simulaciji strane NASA-inog Goddard Space Flight centra, možemo gledati 13 700 000 000 godina galaktičke evolucije. Pogledajte video ovog spektakularanog događaja:

Video sadržaj

Galaktička evolucija
Downloadhttp://bigtheme.net/joomla Joomla Templates

Log in

fb iconLog in with Facebook
create an account